Horizontale schuttingen

De voordelen van horizontale planken

  • Stevige constructie, weinig zaagwerk.
  • Minder hout nodig dan bij verticale planken.
  • Minder doorkijk.
  • Hoogte zelf te bepalen.
  • Op maat te maken.

Tips voordat u begint

  • Maak uw tuin zo goed mogelijk vlak.
  • Monteer uw planken minimaal 5 cm boven uw borders, zo blijven uw planken schoner en waaien ze eerder droog waardoor u de levensduur verlengt.

Benodigde aantallen berekenen

  • Bij de grondpalen om de 50-70 cm er altijd rekening mee houden dat u 1 extra nodig heeft als eindpaal. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u deze in een kortere lengte bestellen.
  • Bij het berekenen van het aantal benodigde planken voor uw schutting is het handig het totaal strekkende meters te berekenen: Bij een 180 cm hoge schutting, 14 cm brede schuttingplanken en 6 cm tussenruimte hanteren wij 9 planken per zijde, dus 18 voor beide kanten. Bij een schutting van 10 meter, heeft u dan 10 x 18 = 180 strekkende meter schutting nodig. Bij een 2 meter hoge schutting betekent dit 20 planken voor beide zijden. U doet dan 20 x de benodigde schuttinglengte in strekkende meters om het totaal aantal schuttingplanken in meters te krijgen.

De palen in de grond plaatsen

Uitgaande van een 1,80 meter hoge schutting heeft u voldoende aan 275 cm lange vierkante palen.

Begin met het plaatsen van de eerste en laatste paal van uw schutting. Gebruik de grondboor en palen en graaf een gat.

Zet nu de paal in het gat en stamp deze aan met een hamer tot de palen goed en stevig vastzitten in de grond.

De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor 1,6 cm dikte en 14 cm brede schuttingplanken van naaldhout. Deze zelfde plank is er ook in 20 cm breedte. Dan heeft u voor een 180 cm hoge schutting slechts 7 planken per zijde nodig. Voor een luxe uitstraling en duurzame schutting kunt u ook kiezen voor hardhout planken of de trendy lariks douglas tuinplanken.

Begin met de onderste plank, net iets boven het maaiveld voor een langere levensduur. Plaats deze eerste plank uiterst nauwkeurig met uw lange waterpas.

U kunt nu 2 of 3 hout maatklosjes maken van 6 centimeter of de waterpasdikte gebruiken.

Werk zo verder omhoog, gebruik de waterpas nog wel ter controle. Bent u klaar voor het monteren van de planken aan de andere zijde? Begin dan weer onderaan en zet het hart van de eerste tussenruimte van de onderste schuttingplanken aan de zijde die u net heeft gemaakt met potlood over op de andere kant. Dit wordt het hart van uw eerste plank. Bij een 14 cm brede plank, komt er dus zowel 7 cm onder en boven de streep, de eerste plank aan de andere kant. Zo is uw doorkijk minimaal. Laat ook hier de naden weer verspringen, eventueel andersom dan aan de andere kant.

De afwerking

Zaag eventueel uitstekende paalkoppen af en stamp de palen nog 1 keer goed aan.

Uw horizontale plankenschutting is klaar.