Veranda plaatsen

Een veranda bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een houten vloer van hardhout of geïmpregneerde ribbelplanken of gladde vlonderplanken.
  • Een overkapping of open dak van glas, golfplaten, zonnedoek, OSB plaatmateriaal, dubbel lip of mes en groef planken, betonstaalmat voor klimplaten, dopheidemat voor een natuurlijke uitstraling.
  • een sierlijk verandahek langs de kanten zorgt voor een afgesloten gevoel en veiligheid van uw terras.
  • een deur, opening en / of trap naar de tuin.

Bouwen van een veranda

Een houten veranda wordt bijna altijd op maat gemaakt. Met geïmpregneerd hout en betonstaalmatten of schaduwdoek als dak houdt u uw terras betaalbaar, met een houten dak en een maatwerk glazen dak lopen de prijzen op.


Stap 1 Grootte en type

Bepaal de plaats en de afmeting van de veranda, u kunt bijvoorbeeld een veranda bouwen van 5 bij 4 meter. Vervolgens is het zaak de verschillende onderdelen te gaan bouwen. We beginnen met het dak, vervolgens de vloer met de trap naar de tuin en daarna de veranda balustrade aan de zijkanten.


Stap 2 Het verandadak

Dit kan eenvoudig door gegalvaniseerde betonstaalmatten op houten regels aan te brengen. Een voordeel van een betonstaalmat verandadak is dat deze niet heel zwaar is, betaalbaar is en zeer geschikt voor klimplanten begroeiing. Hierdoor hoeft er geen extreem zware houten constructie te worden gebouwd. Voor wie van schaduw houdt is een verandadak van zonnedoek ook een goed alternatief.

Op de 4 hoeken zetten we staanders van 12×12, 15×15 of 20×20 cm dikte. Deze paal plaatsen we 1 meter in de grond of op een betonpoer. Plaatsen op een betonvoet zorgt voor een langere levensduur en is dus aanbevolen. Uw hoekpalen staan nu 3 meter boven het maaiveld. Check met de waterpas of alle palen op dezelfde hoogte staan. Zorg verder met de hoekwaterpas dat de palen verticaal ook goed recht staan. Ook niet onbelangrijk is dat alles goed haaks is uitgemeten.
Na het plaatsen van de 4 hoekpalen brengen we nu 2 zwaardere dwarsliggers aan, de dakdragers. Hiervoor gebruiken we een lariks douglas balk. Het bevestigen van de balken aan de palen kan eenvoudig met de 90 graden ijzeren hoekverbindingen. U heeft 2 ijzeren hoekverbindingen en tenminste 12 schroeven per paal nodig.

Daarna kunt u haaks op de dakdragers in de kortste richting de eerder benoemde balken vastmaken. Als zwaarder alternatief kan je ook kiezen voor de celfix balk 6 x 16 x 500 cm. Hierdoor kunt u de veranda aan de kanten nog over laten steken aan de voorzijde. Dit voorkomt het inwaaien van regen, staat extra luxe en geeft extra schaduw bij zonnig weer.

De dakdwarsbalken worden om de 30 a  50 cm aangebracht. U bent er dus in totaal 5 meter delen door 50 cm is tenminste 10 stuks + een eindbalk = 11 stuks nodig. Het vastzetten van de dwarsbalken doet u het eenvoudigst met ijzeren hoekverbindingen en schroeven.

Na het monteren van de 11 dwarsbalken brengen we op het dak 1 laag betonstaalmat aan. De gegalvaniseerde betonstaalmat heeft een luxe, moderne uitstraling. Uitgaande van 5 bij 4 meter bent u 20 m2 betonstaalmat nodig. Hou rekening met de liggers die om de 50 cm liggen, dus van 180 cm betonmat knipt u 30 cm af. Het bevestigen van de betonmatten op de houten regels kan het beste met krammen of met ijzeren halfronde beugels. Timmer of schroef de betonmat vast op de ligger met een kram om de 30 cm.

Eventueel kunt u rietmatten aan de betonstaalmatten bevestigingen voor meer schaduw en minder wind. De betonmat geeft extra stevigheid aan de mat en voorkomt extreem doorbuigen. Hierdoor zal deze ook langer mee gaan dan gebruikelijk. Het bevestigen van de mat aan de betonstaalmat kan het beste met dun ijzerdraad. Maak de rietmat tenminste iedere 25 cm aan de betonstaalmat vast. De kanten en randen van het dak kunt u met een plank netjes afwerken.


Stap 3 De veranda buitenvloer

Een houten vloer heeft als voordeel dat deze sneller warm is aan de voeten en aangenaam aan zal aandoen bij dagen dat de zon zich maar enigszins zal laten zien. Kortom uw veranda zal ook in het Nederlandse klimaat veelvuldig gebruikt worden. Het aanbrengen van de anti slip terrasplanken of eventueel gladde vlonderplanken is gelijk aan het maken van een vlonder met grondpalen, liggers en geïmpregneerde terrasplanken of hardhouten vlonderplanken of houten vlondertegels. De dwarsbalken worden met slotbouten vast gezet. Gebruik altijd een worteldoek onder een vlondervloer. Dit voorkomt onkruidgroei tussen de planken door. Bij het aanbrengen van de loopplanken adviseren wij om schroeven toe te passen.Na het plaatsen van de houten palenfundering, de liggers en de buitenvloer adviseren wij u om de hoekpalen via 3 stuks stalen verbindingshoek aan de vlonder te monteren. Hierdoor zal de veranda ook bij stormen nog steviger blijven staan.


Stap 4 De verandatrap

Het lijkt heel mooi om een luie trap voor de veranda aan te brengen. Een luie trap wil zeggen dat men 2 stappen per trede doet om naar boven of beneden te lopen. Wij adviseren de optrede omhoog ca. 18 – 20 cm te laten zijn. De aantrede moet tenminste 63 cm of een veelvoud daar van zijn. Zo maakt u een prettig beloopbare verandatrap. Het bouwen van de trap is vergelijkbaar met een vlonder maken. Alleen worden er nu een aantal kleinere treden op verschillende hoogte gemaakt waardoor er een goed beloopbare trap ontstaat. Het aangezicht van de trap kunt u ook voorzien van een ribbelplank of gladde plank op zijn kant.

 


Stap 5 Verandahek

Een veranda is pas af als het verandahek rondom is aangebracht. In dit voorbeeld gaan we uit van een hekwerk gemaakt van fijnbezaagde regels of maak zelf een balustradehek van ons trendy lariks douglas hout. Bepaal aan welke kant u houten hekjes wilt hebben. Plaats de dwarsbalk op de gewenste hoogte tussen de hoekpalen. Plaats de onderste en de bovenste goed horizontaal met een waterpas. Vast zetten kan middels ijzeren verbindingshoek aan de onderzijde.

Ons advies is tenminste iedere 15 cm een spijl te plaatsen. Zorg er voor dat u goed uit komt op de eindpunten, dus goed verdelen tussen de hoekpalen van uw veranda. Het uitmeten van de spijlverdeling moet vooraf gebeuren. Na het afmonteren van de spijlen is uw veranda is nu klaar om in gebruik genomen te worden.


Stap 6 Dichte zijwanden maken

Met ons lariks douglas hout maakt u eenvoudig dichte zijwanden door de rabatdelen op te stapelen en te monteren aan de buitenzijde van de staanders.