Verticale schutting

Hoe plaatst u zelf een stevige schutting met verticale planken? Lees onze doe het zelf tips voor het plaatsen en berekenen van het aantal benodigde schuttingplanken, balken, palen en schroeven voor een mooie verticale planken schutting. Ook handig, bestel uw verticale planken schutting per meter en bespaar een hoop rekenwerk en u weet meteen de prijs.

De voordelen van een schutting met verticale planken

Benodigde aantallen berekenen

Voor het berekenen van het benodigd aantal planken, liggers, palen en schroeven bieden we onderstaande richtlijnen. Ons bellen of mailen voor tips en advies op maat kan natuurlijk ook.

  • Bij de grondpalen, om de 70 a 150 cm bij verticale planken schuttingen er altijd rekening mee houden dat u 1 extra nodig heeft als eindpaal. Wij adviseren hardhout vierkante palen in 2,75 of 3 meter lengte te bestellen, deze gaan circa 25 jaar mee en zijn reeds gepunt. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u deze in een kortere lengte (2 meter) bestellen.
  • Voordat u de planken kunt monteren dient u 3 horizontale liggers te maken. Wij adviseren deze onder, midden en boven te plaatsen. De 45×7 cm balk is zeer geschikt als horizontale ligger. Deze staand monteren bij 7×7 cm palen zodat uw planken tussen uw palen vallen (aanbevolen) of plat monteren, dan liggen uw planken gelijk met uw palen.  Aan uw balken kunt u de verticale planken later weer aan vast schroeven. Heeft u een schutting van 9 meter, dan heeft u dus 3 x 9 meter = 27 meter horizontale ligger nodig. Bij de 45x7x 500 cm meter balk heeft u dus afgerond 6 stuks nodig. Deze 5 meter balk kunt u mooi in 3 stukken zagen van 158,50 cm (u houdt dan een klein rest stuk over). U leest hieronder waarom dit een handige maat is.
  • Bij het berekenen van het aantal benodigde planken voor uw schutting is het handig het totaal strekkende meters te berekenen: Bij gebruik van 1,6 x 14 cm brede schuttingplanken en 3,5 cm tussenruimte hanteren wij 6 planken voor de ene zijde en 5 voor de andere per meter, dus 11 voor beide kanten. Dan moet u nog de schuttinghoogte van uw verticale planken schutting bepalen. Bij 180 centimeter is het raadzaam de populaire 360 cm lengte schuttingplank in twee delen te zagen of 180 cm tuinplanken bij ons bestellen.

De palen in de grond plaatsen

Uitgaande van een 1,80 meter hoge schutting heeft u voldoende aan lange vierkante palen.

Bij schuttingen op slappe ondergronden of waar veel wind staat adviseren we minimaal de 7×7 cm paaldikte toe te passen.

Verstandig is eerst de totale lengte per schuttingzijde op te meten en een slimme verdeling te kiezen die aansluit bij de planklengtes.

Begin met het plaatsen van de eerste en laatste paal van uw schutting. Gebruik de grondboor en palen. Indien u last van droge grond heeft, bijvoorbeeld bij zandgrond, dan maakt u de grond een beetje vochtig met een tuinslang, zo krijgt de grond meer structuur en gaat het boren van een paalgat beter.

Zet nu de paal in het gat.

Sla voorzichtig en vlak op de paalkop en controleer met een waterpas of de paal nog recht staat.

 

De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor schuttingplanken van geïmpregneerd naaldhout. Deze zelfde plank is er ook in 20 cm breedte, zowel in hardhout of naaldhout. Hierboven staat uitleg over het benodigde aantal planken per meter schutting.

Uw verticale schutting is af.